Наукова інформація про особливості Рукокрилих

Загальна характеристика отряду Рукокрилі. Особливості зовнішньої і внутрішньої будови їх представників, екологічні особливості, поведінка тварин та спосіб існування в дикій природі та у неволі. Літальний апарат кажанів, специфіка полювання та розмноження.

Рубрика Биология и естествознание
Вид курсовая работа
Язык украинский
Дата добавления 22.01.2015
Размер файла 328,1 K

Отправить свою хорошую работу в базу знаний просто. Используйте форму, расположенную ниже

Студенты, аспиранты, молодые ученые, использующие базу знаний в своей учебе и работе, будут вам очень благодарны.

Размещено на http://www.allbest.ru/

32

Размещено на http://www.allbest.ru/

Вступ

рукокрилі кажан тварина

Актуальність теми: Кажани - це представники ряду Рукокрилі. Кажани - єдині ссавці, які літають. Налічують понад 800 видів - від кріхітних звірків, розміром за бджолу, до справжніх гігантів з розмахом крил до 1,8 метра. Розмножуються раз на рік і приносять одного (рідше - двох) дитинчат. Надають перевагу присмерковому спосібу життя і здатні до ехолокації.

Об`єкт вивчення: ряд Рукокрилі.

Предмет вивчення: особливості зовнішньої і внутрішньої будови кажанів, спосіб життя у дикій природі, зміна поведінки та активності по сезонах року, особливості харчування та розмноження, застосування ехолокації.

Мета дослідження: узагальнити, доповнити, розширити та уточнити наукову інформацію про особливості Рукокрилих.

Задачі: - вивчіти особливості будови кажанів

- співставити особливості зі способом пересування

- уточнити спосіб життя у природі

- з ясувати активності по сезонах року

- встановити значення ехолокації для рукокрилих

Структура роботи: робота містить 3 основні розділи:

· вступ

· основні розділи

· висновки

· список літератури

· додатки (схеми, малюнки)

Розділ 1. Загальна характеристика ряду Рукокрилі

Кажани - дрібні або середніх розмірів звірятка, здатні до тривалого польоту.

Незважаючи на те, що кажани дуже відрізняються друг від друга розмірами й зовнішнім виглядом, по всьому видно, що вони - кажани й ніщо інше. Тіло звірка покрите шерсткою, яка завжди має більш світлий відтінок на черевці. Розмах крил варіює від 15 см до 2 м, а які тільки форми не ухвалюють ці рукокрилі! Втім, хоч довгі й вузькі, хоч короткі й широкі - крила кажанів завжди мають ту саму будову.

Передні кінцівки летучої миші дуже добре розвинені; її короткі плечі сильні, а дуже довге передпліччя формується всього лише однієї променевою кісткою. Великий палець передньої кінцівки закінчується гачкуватим пазуром, а інші (досить довгі) пальці підтримують перетинки крил, розташованих з боків.

Кажани літають за допомогою перетинчастих крил, що рухаються синхронно із задніми кінцівками. Крила, перетинки яких являють собою подвійний шар шкіри, постачені м'язами й еластичними жилами, які щільно притискають їх к тілу у стані спокою.

Задні кінцівки вивернуті так, що коліна повернуті дорсально. Форма тіла й довжина хвоста залежать від приналежності особини до того чи іншого виду. Костистий виріст, називаний шпорою, допомагає багатьом видам розвертати крила до самого хвоста. У більшості видів довгий, повністю або частково занурений в міжреберну перетинку. Вільний край цієї перетинки підтримується парною хрящовою або кістковою шпорою, відходить від п'яти. Уздовж підстави шпори у багатьох видів тягнеться своєрідна шкірна лопать - епіблема.

Міжчелюстні кістки черепа завжди недоразвиті або навіть відсутні. В зубній системі є всі категорії зубів. Середня пара верхніх різців відсутня. Нижні різці дуже дрібні. Ікла великі. Корінні зуби діляться на 3 природні групи: малі передкорінні, великі передкорінні і задні (або власне) корінні. Кількість різців і особливо малих передкорінних має велике значення в родовій систематиці рукокрилих. Молочні зуби не тільки за розмірами, але й за формою різко відрізняються від постійних.

Літальний апарат і політ - перша особливість, що відрізняє рукокрилих від інших звірів. Розгорнуте крило звірка - м'яке (еластичне) і суцільне (без щілин) полотнище, натягнуте між довгими пальцями (як спицями парасольки), великими кістками кінцівок і боками тіла. Площина крила нерівна, а у вигляді пологоскатного купола. При опусканні крила повітря, що наповнює купол, утворює тимчасову опору, під тиском витісняться з-під купола і надає неоднаковий вплив на різні частини крила. Особливу форму гребного польоту представляє пурхаючий політ, при якому звірятко на деякий час затримується в одній точці повітря, подібно кібчик або боривітер, але при цьому тримає своє тіло майже у вертикальному положенні. Іноді звір переходить на ковзання в повітрі при майже непересувних положенні крил. Такий політ кажанів називають плануючим або ковзаючим. Тільки тривалого польоту в повітрі і у них не спостерігали.

В ході історичного розвитку цих тварин літальний апарат удосконалюється. У криланів і найбільш давніх і примітивних кажанів крила широкі з майже заокругленими кінцями. Плечовий суглоб у них одинарний: на чашеподібну суглобову поверхність лопатки спирається лише округла поверхня головки плеча; це дозволяє робити крилом кругові рухи. Вушні раковини зазвичай великі, іноді щодо величини тіла величезні, у багатьох з хорошо розвиненим ножним виступом козелком і стирчать в сторони. Міжстегнової перетинки немає, або вона невелика (у вигляді бічних клаптів), або вона відгинається хвостом до верхньої сторони тіла і в польоті участі не приймає. Політ таких звірів повільний і маломаневренний.

У більшості сучасних кажанових літальний апарат став досконалішим. На лопатці в них є друга суглобова (гіалінова) поверхня, на яку спирається сильно збільшений бугор плечової кістки, розташований поряд з головкою плеча. При опорі бугра на цей майданчик крило фіксується в піднятому стані без участі м'язів. У кажанових в будові літального апарату і польоті особливого удосконалення досягли довгокрилі. Кінцеві частини їхніх крил сильно подовжені (за рахунок подовження середнього пальця) і загострені на кінцях. Вушні раковини такі малі, що ледве виступають над рівнем хутра, не порушуючи обтічності тіла. За рахунок довгих кісткових шпор і широкого м'яза, що з'єднує шпору і гомілку, з обширною межбедренною перетинкою, утворюється гальмівний мішок. Політ довгокрилих дуже легкий і швидкий. Його часто і правильно порівнюють з польотом ластівок. На довгій шиї голова стає більш рухомою і виконує додаткову функцію керма висоти. При підйомі голови звірятко направляє траєкторію польоту догори, а при нахилі голови йде на зниження.

Таким чином, при вдосконаленні польоту до складу літального апарату, крім крил з усіма їх частинами, входять вуха, голова, шия, міжстегнова перетинка, хвіст.

Нервова система. Головний мозок у дрібних форм гладкий, а у більш великих на великих півкулях. На медіальній поверхні їх проходить довга борозна, але Сільвієва відсутня. Спинний мозок дуже короткий. У підковоносів і звичайних кажанів він закінчується на рівні верхнього краю дев'ятого грудного хребця.

Органи дотику, крім звичайних відчутних тілець, волосся і вібрис, представлені численними тонкими волосками, розкиданими на поверхні летальних перетинок і вушних раковин. Підстава кожного з таких волосків забезпечена складним нервовим сплетінням у вигляді нитки.

Органи зору у м'ясоїдних форм помірно розвинені, а у більшості інших летючих мишей значно скорочені, у зв'язку з чим бачать вони, ймовірно, погано незалежно від часу доби.

Травна система. Ротовий отвір у летючих мишей відносно широкий. Оздоблюють рот рухливі губи. Найбільшого розвитку губи, особливо верхні, досягають у численних бульдогових мишей, у яких вони звисають у вигляді м'ясистих складок, іноді покриті поруч лусочками. Язик дуже рухливий, відносно короткий у несекомоядних форм і довгий висуваються назовні. Епітелій вузького стравоходу у деяких форм покритий справжнім роговим шаром, як пристосування до їжі, завжди містить домішки твердих хітинових утворень. Шлунок представляе собою простий поздовжньо витягнутий мішок, здатний при наповненні розтягуватися. Оральная частина шлунка має має більш потовщені стінки, ніж каудальна. Це розглядають як функціональне пристосування, викликане тим, що більшу частину часу тварина висить вниз головою; тому на звернені до голови жорсткої їжі ділянки шлунка роблять більш сильний хімічний і механічний вплив. Вкрай своєрідно влаштований шлунок у кровосисних: кардіальний та пілоричний відділи його лежать один біля одного, причому величезний сліпий відросток, наповнюючись коагульованою кров'ю, сягає двох третин довжини кишечника. Кишечник кажанів дуже короткий.

Серце дуже велике. Це явно в зв'язку з величезною затратою енергії при польоті. Число скорочень серця залежить від стану, в якому знаходиться летюча миша. Великі вени самостійно ритмічно скорочуються, надаючи тим самим істотну допомогу в роботі серця.

Видільна і статева системи. Нирки кажанів примітивні, з одною пірамідою. Сім'янники більшість часу бувають маленькими. Лише в періоди спарювання вони сильно збільшуються в розмірах і виступають у вигляді парної опуклості. При цьому з ділянки шкіри, що покриває пахову область тимчасово утворюється мошонка. Придатки сім'янників, порівняно з іншими ссавцями, займають протилежне становище, так як лежать позаду сім'янників і тягнуться до кореня хвоста. Пеніс висячий, витягується тільки головка як у приматів. Матка за своєю будовою вкрай різноманітна. Існують всі переходи від більш примітивною подвійний матки до справжньої. Для більшості європейських видів характерна дворога матка. Плацента дискоидальна.

Розділ 2. Матеріал і методика досліджень

Об`єктом вивчення моєї роботи є: представники ряду Рукокрилі (Chiroptera)

Предмет вивчення: особливості зовнішньої і внутрішньої будови Рукокрилих, їх екологічні особливості, поведінка тварин та спосіб існування в дикій природі та у неволі.

Мета: консолідувати наукову інформацію про Рукокрилих, поглибити, розширити та уточнити знання про особливості біології та екології Рукокрилих.

Задачи:

§ Вивчити докладніше особливості зовнішньої будови Рукокрилих;

§ Визначити особливості внутрішньої будови представників виду;

§ Уточнити місце проживання та поширення Рукокрилих;

§ З`ясувати походження Рукокрилих;

§ Проаналізувати звички та соціальну поведінку представників ряду Рукокрилі;

§ Встановити способи існування в дикій природі та неволі

Матеріалом для моєї роботи послужили наукові відомості про представників ряду Рукокрилі, взяті у спеціальній літературі таких вчених як Жюрін Ш., Спаланцані, Гріффін Д., Кузякін А.П.

Основні методи дослідження:

Ш Аналіз наукової інформації з літературних джерел;

Ш Аналіз результатів наукових досліджень вище вказанних вченних;

Ш Співставлення наукової інформації для поглиблення вивчення;

Ш Порівняльна оцінка окремих представників ряду між собою;

Ш Синтезування заключень на основі вивченного матеріалу

Розділ 3. Особливості біології та екології представників Рукокрилих

Кажани - єдині ссавці, які літають. Налічують понад 800 видів - від крихітних звірків, розміром з бджолу, до справжніх гігантів з розмахом крил до 1,8 метра. Розмножуються раз на рік і приносять одного (рідше - двох) дитинчат. При пересуванні використовують принцип ехолокації - постійно видають звукові сигнали і, отримуючи їх назад у вигляді відбитого від предметів луни, можуть «чути зображення». Розрізняють предмети розміром 0,08 мм. Зиму проводять у сплячці, а деякі види летять на південь - наприклад, до Африки. Кажани єдині з звірів опанували істинним, махаючим польотом. Походження древнього: мільйонів 60 - 70 тому, у первісних деревних комахоїдних розвинулися спочатку літальні перетинки по боках тіла, подібні тим, які ми бачимо зараз у кагуана і які потім були перетворені на справжні махаючи крила. Крила ящерів - птеродактилів натягнуті були крім плеча та передпліччя на дуже довгому мізинці. У кажанів перетинку крила підтримують кістки чотирьох дуже довгих пальців «рук». Третій палець зазвичай дорівнює довжині голови, тіла плюс ноги! Лише кінець першого, тобто великого, пальця вільний, виступає з переднього краю перетинки і забезпечений гострим кігтем. У більшості криланів вільний і крихітний кіготь другого пальця. Пальці задніх кінцівок - з кігтями і від перетинки вільні. Ними рукокрилі, відпочиваючи вдень або в зимовій сплячці, чіпляються за гілки та інші предмети: повиснуть вниз головою, щільно притиснувши до тіла свої еластичні крила, мускулатура яких, скорочуючись, стягує і зменшує їх поверхню. На м'язи, що приводять крила в рух, доводиться лише 7 відсотків ваги тварини (у птахів в середньому 17). Однак на грудині у рукокрилих здіймається невеликий, подібний пташиному кіль, до якого кріпляться головні з цих м'язів. Всі рукокрилі вдень сплять, активні в сутінках і вночі. Живуть у всіх країнах світу, за винятком Арктики й Антарктиди, за північне полярне коло проникає лише один вид. Новонароджених один, рідко два, сосків у самок одна пара на грудях. Тільки у роду лазіурус чотири соска. Дитинчата ростуть швидко. Живуть кажани порівняно довго 15 - 20 років. Довжина тіла кажанів від 3 до 40 сантиметрів, розмах крил від 18 до150 сантиметрів, вага від 4 до 900 грамів. У загоні рукокрилих два підряди: крилани і кажани. Перші всі без винятку наділені ультразвуковими ехолотами, у других, мабуть, лише деякі види.

Ультразвуками летючі миші «обмацуючи» околиці, наповнюють навколишній їхній простір, скорочене мороком, до самих найближчих доступних для огляду оком предметів. У гортані кажана у вигляді своєрідних струн натягнуті голосові зв'язки, які, вібруючи, виробляють звук. Гортань за своїм устроєм нагадує звичайний свисток. Видихається з легких повітря вихором проноситься через неї, виникає «свист» дуже високої частоти, до 150000 герц. Летюча миша може періодично затримувати потік повітря. Потім він з такою силою викидається назовні, немов викинутий вибухом. Тиск, проноситься через гортань, повітря удвічі більше, ніж у паровому котлі. Непогані досягнення для звірка вагою від 5 до 20 грамів! У гортані кажана порушуються короткочасні звукові коливання - ультразвукові імпульси йому можлива точна ехолокація, тобто орієнтування за допомогою ультразвуків. Від перешкоди, що видалено на 17 метрів, відбитий звук повертається до звірка приблизно через 0.1 секунди. Кожен імпульс, «вибух», триває зазвичай всього дві - п'ять тисячних часток секунди. Стислість звукового сигналу - дуже важливий фізичний фактор. Лише завдяки 1 секунди, то його відлуння, відбите від предметів, розташованих ближче 17 метрів, звір почує одночасно з основним звучанням. Адже саме по проміжку часу між кінцем посилається сигнал і першими звуками повернутої луни кажан інстинктивно отримує уявлення про відстань до предмета, який відбив ультразвук. Тому звуковий імпульс такий короткий. Мабуть, кажан утворює кожен новий звук відразу ж після того, як почує відлуння попереднього сигналу. Таким чином, імпульси рефлекторно слідують один за одним, а подразником, що викликає їх, служить луна, сприйнята вухом. Звір інстинктивно змінює курс польоту, ухиляючись від напрямку, звідки відображені звуки приходить дуже швидко. Дійсно, досліди показали, що летючі миші перед стартом видають в секунду лише п'ять - десять ультразвукових імпульсів. У польоті частішають їх до тридцяти. Чим ближче кажан підлітає до перешкоди, тим швидше повертається відлуння і, отже, тим частіше видає звірок ехолотірующі «крики». Нарешті, при безпосередньому наближенні до перешкоди звукові імпульси починають слідувати один за одним з винятковою швидкістю. Це сигнал небезпеки. З наближенням до перешкоди звукові сигнали йдуть ще швидше - до 50 - 60 разів на секунду. Деякі кажани під час полювання на нічних комах, наздоганяючи видобуток, видають навіть 250 «криків» в секунду. Ехолокатор летючих мишей - дуже точний навігаційний «прилад»: він у стані запеленгувати навіть мікроскопічні малий предмет - діаметром всього 0.1 міліметра!

Орієнтація у просторі - друга важлива особливість рукокрилих. Ще в 1793 р. італійський учений Л. Спаланцані після багатьох ретельно проведених дослідів встановив, що Кажанові можуть вільно літати в темній кімнаті, де сови були абсолютно безпорадні. Тваринки з закритими очима літали так само добре, як зрячі.

Швейцарський біолог Ш.. Жюрін в 1794 р. підтвердив досліди Спаланцані і виявив нову важливу деталь: якщо вуха звірка були щільно закупорені воском, то він ставав у польоті безпорадний і натикався на будь-які перешкоди. Жюрін припустив, що органи слуху летючих мишей брали на себе функцію зору. У тому ж році Спаланцані повторив досліди свого колеги і переконався в грунтовності його припущення. Відкриття цих учених здавалися тоді абсурднимі, не знайшли прихильників, були відкинуті, висміяні і незабаром забуті.

Відкидання і забуття слуховий теорії Жюріна і Спаланцані, сприяла нова тактильна теорія Ж. Кюв'є (1795, 1800), згідно з якою звірки орієнтуються в темряві за допомогою дотику, чи, як пізніше уточнювали, за допомогою шостого почуття - дотику на відстані. Цією (тактильної) теорії дотримувалися біологи усього світу більше 110 років.

У 1912 р. Х. Максим (винахідник станкового кулемета) і в 1920 р.

Х. Хартрідж (англійська нейрофізіолог) висловили ідею, що парадокс «бачити вухами» може бути пояснений механізмом ехолокації. Їх гіпотеза, теж спочатку не привертала уваги, а тактильна теорія продовжувала залишатися в якості єдиної правильної.

Лише в 1938 р. Д. Гріффін в лабораторії Гарвардського університету (США) виявив, що бурі нічниці й бурі кажани, піднесені до апарата, винайденому Г.Пірсом для уловлювання і записи звуків широкого діапазону, видавали безліч звуків вище порогу чутності людини, в діапазоні 30 000 - 70 000 гц (коливань в 1 секунду). Було встановлено також, що тваринки видають ці звуки у вигляді дискретних імпульсів, тривалістю від 0,01 до 0,02 секунди, а частота імпульсів у різних ситуаціях змінювалася.

З початку 40-х років XX століття експериментально перевірена теорія ультразвукової ехолокації, за допомогою якої літаючі звірки орієнтуються в просторі, міцно увійшла в науку. Але в потоці статей по ехолокації тактильна теорія, якої дотримувалися біологи усього світу понад півтора століття, не згадується. Стало неясним: чи користуються рукокрилі дотиком на відстані хоча б як засобом, додатковим до ехолокації?

Щоб з'ясувати роль різних органів в орієнтуванні рукокрилих, А. П. Кузякіним (1948) були проведені серії дослідів. Ще до них була відзначена дуже важлива деталь у поведінці звірів: з двох рудих вечорниць і чотирьох лісових нетопирів, випущених в кімнаті вдень, половина багаторазово і з великою силою (як тільки що спіймані і випущені в приміщення птиці) вдарялися об скла незавішених вікон. В орієнтуванні звірки найбільше «покладалися» на зір, значення якого в більшості статей по ехолокації не відзначалося.

Для з'ясування ролі відчутних органів кожному з піддослідних лісових нетопирів і рудих вечорниць на голову надівали воронку з чорної щільного паперу. Вістря воронки відрізали, щоб звірятко через отвір міг вільно дихати. Задній козирок воронки приклеювали до волосся на потилиці. Кожен звірок з чорним ковпачком на голові, що затуляв йому очі і вуха, опинявся нездатним летіти. Звірятко, підкинутий в повітря, разкриває крила і, звичайно плануючи, падає на землю, а якщо намагається летіти, то б`ється об стовбур дерева або стіну будівлі. Якщо ж, крім зрізу кінця воронки, вирізалися ще отвори і проти вух (закритими залишалися тільки очі), то підкинутий звірок неодмінно летів швидко і впевнено, не натикаючись на стволи і дрібні гілки крон незабаром смягченно (без удару) сідав на стовбур або гілку, кігтем великого пальця крила зривав з голови залишок воронки і відлітав вже вільним. Цими дослідами було доведеноно, що у піддослідних тварин органи дотику ніякої ролі в орієнтуванні не грали, а органи ехолокації були достатніми для нормального точного польоту, хоча у звірків були відкриті і очі.

Ехолокацією користуються не всі рукокрилі. У більшості вивчених криланів ехолокаційного механізму не виявлено. Вони орієнтуються і шукають свою їжу в основному за допомогою зору. Серед них тільки печерні кажани видають слабкі орієнтаційні шумові сигнали.

Лістоносих і десмодових виділяють в особливу групу «шепочущих» кажанів. Ці тварини випромінюють сигнали в 30-40 разів слабкіше за інтенсивністю, ніж сигнали кажанових, підковонісів та інших. Крім того, їхні сигнали наповнені сумішшю різноманітних ультразвукових частот. Це шумові сигнали.

У подковоносов сигнали двоякого роду. При грубому орієнтуванні в просторі подковоніс випромінює поодинокі сигнали тривалістю до 95 мілісекунд, а для більш тонкого розпізнавання предмета кожен тривалий сигнал ділиться на пачку з 2 - 8 більш коротких імпульсів, розділених паузами тривалістю 4 - 7 мілісекунд. Чим більше імпульсів у пачці, тим коротше кожен з імпульсів і кожна пауза між ними. У той же час інтервали між пачками при безперервному звуці зберігаються приблизно такими ж, як в режимі тривалих одиночних імпульсів, або кілька скорочуються. Як поодинокі сигнали, так і імпульси в пачках випромінюються підковоносів тільки під час видиху і тільки через носові отвори (ніздрі), що мають форму коми оточені голими шкірястими пластинами у формі рупора (Е.Ш. Айрапетьянц і А.І. Константинов, 1970).

У Кажанових і бульдогових локаційні сигнали короткі (порядку декількох мілісекунд). Кажанові випромінюють імпульси зазвичай через ротову щілину, рідше через носові отвори. Деякі чергують випромінювання: якщо рот зайнятий здобутими комахами, вони випромінюють сигнали через ніздрі.

Механізм ехолокації у Кажанів досяг дуже високого досконалості. Ми навіть уявити собі не можемо діапазону звуків, які сприймаються цими звірками. Людина сприймає коливання, частоти яких лежать в інтервалі приблизно від 20 до 16-20 тисяч гц. Кажани, сприймая звуки такого ж інтервалу, сприймають і ультразвуки, частота яких досягає 120-150 тисяч гц. Вони сприймають не лише ультразвуковий сигнал, що виходить від іншого джерела, але і відображення (відлуння) власного сигналу. Це перша і головна умова явища ехолокації. Відображення «свого» сигналу вони відрізняють від суміші безлічі інших звукових і ультразвукових хвиль.

За швидкістю повернення сигналу (луни) звірки визначають відстань до предмета (не тільки до стіни печери або стовбура дерева, а й до таких дрібних створень, як летяча муха дрозофіла). З відображення ультразвукового імпульсу звірятко точно визначає форму і розміри предмета. У цьому сенсі він своїм сприймаючим слуховим апаратом «бачить» предмети з меншою точністю, ніж ми їх сприймаємо своїми органами зору. Гостровуха нічниця безпомилково відрізняє металевий квадрат з рівними краями від такого ж квадрата, на одній стороні якого вирізані зубці висотою 3 мм. Мішені однакової форми, але різної величини звірки дізнаються (у 80% випадків) при співвідношенні площ 1: 1,1. Гостровуха нічниця в 86,6% випадків відрізняє мішені, однакові за розмірами і формою, але одну з алюмінію, іншу з фанери, і в 92,7% алюмінієвий квадрат відрізняє від плексигласового. Відстань, на якій звірки розпізнають мішені, в експеріментах близько 2,5 м.

Дріт діаметром 2 мм гостровуха нічниця виявляла на відстані до 3,7 м, а діаметром 0,2 мм на відстані 1,1 м. Підковоніс Мегели в 76,8% прольотів виявляв дріт товщіною 0,08 мм.

Слуховим аналізатором рукокрилі користуються і при годуванні - при пошуках і добуванні літають у повітрі комах. Вони чують шум від крил летючої комахи і, можливо, віпромінюючи їм ультразвуки на відстані до 4 м. Наблизившись до комахи на відстанні в середньому близько 2,3 м, звірятко робить частішим випромінювання сигналів. На відстані менше 1 м частота сягає 100 гц, а у бурої нічниці (Myotis lucifugus) перед захопленням комахи імпульси сприймаються як суцільне дзижчання. Так буває у добре літаючих звірків сімейства кажанових (нічниць і кажанів).

У подковонісов, літальний апарат яких менш досконалий, виникло інше пристосування при полюванні за літаючими комахами. Справа в тому, що ультразвукі та їх відображення сприймають не тільки тварини, але і багато літаючі комахи, за якими вони полюють. Деякі нічні метелики можуть сприймати ультразвукові імпульси кажанів на відстані до 30 м! Комаха, потрапивши в смугу проходження ультразвукового променя, виявляється в більш вигідному становищі, ніж летить звірятко. Виявивши сигнал звірка, комаха змінює напрямок польоту або впадає в стан шоку: воно складає крила і падає на землю. Нежужжаща комаха кажаном не виявляється. Але якщо комаха пролітає в стороні від ультразвукового променя звірка, що летить, то звір, наблизившись, першим виявляє дзижчання видобутку і починає погоню. У добре літаючих звірків при струмі частішають ультразвукові імпульси, вже спрямовані в бік комахи, але підковоніс, не «розраховує» на швидкість свого польоту, перестає зовсім випромінювати імпульси, німіє, завдяки чому здобич втрачає орієнтацію і кажан успішно наздоганяє її. Тільки з'ївши здобуту комаху, підковоніс знову починає видавати ультразвукі.

Рибоядних звірок Noctilio leporinus з сімейства зайцегуба чітко реагує на найменше хвилювання води від рибок пропливають біля поверхні, і за виступаючий з води спинний плавник або голову риби і схоплює виявлену рибку кігтями ніг.

Спрямованість і точність таких міграцій неможливо пояснити ні механічною, ні зоровою, ні ехолокаційною орієнтацією.

Температура тіла Кажанових і підковоносих змінюється в залежності від стана звірка. В активному стані у малого підковоноса температура тіла змінюється від 34,4 до 37,4 °, а у 13 видів Кожанова - від 35 до 40,6 °. Проте варто звірку заснути (в літній день), як температура його тіла знижується до 15-29 °, тобто приблизно до температури повітря в приміщенні, де звір перебуває.У стані зимової сплячки, яка нормально протікає в печерах з температурою від 0 до 10 ° С, у звірків буває така ж температура тіла.

Для Кожанів характерно не постійність, а зміни температури тіла в межах 560 (від -7,5 до +48,5 °). Нам невідомі інші теплокровні тварини, у яких температура тіла змінювалася б в таких же межах.

3.1 Літальний апарат кажанів

Кажани поширені майже по всій Землі до полярних кордонів деревньої рослинності. Їх немає тільки в Арктиці, Антарктиді і на деяких океанічних островах. Найбільш численні і поширені у тропічних і субтропічних областях. Батьківщина їх знаходиться в тропіках східної півкулі, де до цих пір збереглися їхні найбільш примітивні представники, які виділяються в особливий підзагін і сімейство криланових (Pteropidae).

Літальний апарат і політ - перша особливість, що відрізняє рукокрилих від інших звірів. Розгорнуте крило звірка - м'яке (еластичне) і суцільне (без щілин) полотнище, натягнуте між довжинними пальцями (як спицями парасольки), великими кістками кінцівок і боками тіла. Площина крила не рівна, а у вигляді пологоскатного купола. При опусканні крила повітря, що наповнює купол, утворює тимчасову опору, під тиском витісняться з-під купола і надає неоднаковий вплив на різні частини крила. Передній край перетинки, укріплений на плечовій та променевій кістках, а задній край її під тиском повітря відгинається до верху і, впираючись в ущільнену смугу витискуючого з-під купола повітря, подає звірку поступальний рух вперед. Це простежено на послідовном порівнянні кадрив кінострічки, на якій були зняті звірятка під час звичайного гребного польоту. Особливу форму гребного польоту представляє пурхаючий політ, при якому звірятко на деякий час затримується в одній точці повітря, подібно кібчику або боривітру, але при цьому тримає своє тіло майже у вертикальному положенні. Іноді звірок переходить на ковзання в повітрі при майже непересувному положенні крил. Такий політ кажанів називають плануючим або ковзаючим. Тільки тривалого польоту в повітрі і у них не спостерігали.

В ході історичного розвитку цих тварин літальний апарат і політ удосконалювалісь. У криланів і найбільш давніх і примітивних кажанових крила широкі з майже заокругленими кінцями. Плечовий суглоб у них одинарний: на чашеобразную суглобову поверхність лопатки спирається лише округла поверхня голівки плеча; це дозволяє робити крилом кругові рухи. Вушні раковини у повільно літаючих звіряток зазвичай великі і стирчать в сторони. Межбедренной перетинки немає, або вона невелика (у вигляді бічних клаптів), або вона відгинається хвостом до верхньої сторони тіла і в польоті участі не приймає. Політ таких звірів повільний і маломаневренний.

Майже чверть всіх ссавців вміє літати. Кажани налічують у своїх лавах 985 видів, що складає 23,1% всіх видів ссавців. Кажани (Chiroptera), загін дрібних крилатих ссавців дуже давнього походження - 60-70 мільйонів років тому в первісних деревних ссавців розвинулися літальні перетинки по боках тіла, які потім у ході еволюції були перетворені на справжні махаючи крила. Кажани мешкали в Старому і Новому Світі вже в середньому еоцені, близько 50 млн. років тому. Швидше за все вони походять від деревних комахоїдних в Східному півкулі, але найдавніша викопна летюча миша, Icaronycteris index, виявлена в еоценових відкладеннях Вайомінгу.

Летючі миші навчилися літати завдяки мутації одного-єдиного гена. Цей ген дозволив їм відростити надзвичайно довгі пальці, з яких розвивалися крила. Приблизно 50 млн років тому предки сьогоднішніх кажанів вперше піднялися в повітря. Оскільки жодного разу не були знайдені викопні особини близького виду на перехідній стадії, метаморфоза сталася стрімко з точки зору еволюції.

3.2 Різноманіття смаків рукокрилих

Майже всі кажани комахоїдні, але в кожної свої переваги: хто любить мошок і метеликів, хто - жучків і павучків, хто ловить бабок, а хтось ласує деревними личинками.

Найчастіше кажани хапають здобич на льоту, наздоганяючи комах у повітрі. Деякі види навчилися працювати крилами як сіткою або як лопатами, підгрібаючи комах ближче до рогового отвору, а деякі складають хвостову перетинку й, немов сачком, ловлять нею свої жертви або складають туди мисливські трофеї. Їдять вони теж на лету, хоча деякі види, що ведуть більш розмірений спосіб життя, після полювання влаштовуються для грунтовної трапези в облюбованому місці.

Харчування кажанів, що мешкають в тропічних країнах, різноманітно. Наприклад, деякі лістоноси тропічної Америки, ймовірно, вдруге пристосувались до харчування соковитими плодами і нектаром квітів. Близькі до лістоносів десмодові пристосувалися до харчування кров'ю вищих хребетних. Вони нападають на деяких птахів, диких і домашніх ссавців, а іноді й на сплячих людей. Один з лістоносов Панами (Phyllostomus hastatus) воліють всім іншим видам їжі дрібних птахів і звірків. Деякі нічниці і зайцегуби живляться майже виключно дрібними рибками і водними безхребетними. Однако переважна більшість тропічних всі з країн з помірним і холодним кліматом поїдають головним чином літаючих комах, активних у сутінкові й нічні години.

Принаймні 3 види ловлять дрібну рибу, хапаючи її кігтями задніх кінцівок у поверхні води; це великий риболов (Noctilio leporinus), рибоядних нічниця (Myotis vivesi) та індійський помилковий вампір (Megaderma lyra). Деякі летючі миші - макродерми, наприклад, при нагоді ловлять риб, але види ноктіліо (родич нічниць) і пізонкс досягли досконалості в рибальстві в компанії з пеліканами. Ці великі кажани літають над водою озер і морських прибережжя. Раптом занурюють лапи в воду, вихоплюють рибку і тут же відправляють у рот, в защічний мішок. У неволі ноктіліо пожирали за ніч 30-40 невеликих рибок кожна.

Мегадерматіди (Megadermatidae), помилкові вампіри зі Старого Світу зробили перехід від насекомоедства до хижацтва. Вони нападають на дрібних птахів, ящірок, жаб і дрібних кажанів. Чотири дорослих особини за дев'ять днів шляху з Тринідаду в Нью-Йорк начисто обгризли двох голубів, якими їх годували у дорозі. А ось їх родич філлостомус за одну ніч з'їв трьох мишей. Інший філлостомус, опинившись в одній клітці з бульдоговой мишею, зжер її. Помилкові вампіри їдять і фрукти. Але їх вони вважають за краще залишати на десерт. Летючі миші - вампіри, які живуть тільки в Латинській Америці, харчуються виключно кров'ю, але на людей нападають тільки тоді, коли не можуть знайти підходящу жертву серед тварин. Якщо вони не знаходять джерело крові протягом двох днів, вони помирають.

Кажани спускаються до води, тамуючи спрагу кількома злизаними на льоту краплями.

М'ясоїдних видів кажанів небагато; у них великі і гострі зуби, а їжею їм служать миші й інша чотиринога дрібнота, а також дрібні птахи. Є в природі навіть два види кажанів, що харчуються рибою. Їхні великі потужні задні кінцівки постачені неймовірно гострими пазурами, які при ковзанні миші над водною гладдю протикають рибу немов острогою. Летючому рибалці по зубах видобуток довжиною до 8 см; попавшись, рибка відправляється прямо в рот хижака. Три види кровососущих кажанів населяють американський континент - від Мексики на півночі до Аргентини на півдні. Зробивши гострими різцями, надріз на шкірі жертви, вони припадають до ранки і висмоктують з неї кров. У слині кровососів міститься особлива речовина, що перешкоджає згортанню крові, але зазвичай кількість висмоктаної крові не небезпечно для жертви кажанів вампіра. Втім, завжди існує небезпека інфікування ранки: відомо, що кажани переносять збудників сказу.

3.3 Полювання

Полювання за літаючими комахами проводиться в дуже швидкому темпі. Дрібна бура нічниця в природній обстановці здійснила 1159 кидків за комахами в одну годину, а бурий кажан (Vespertilio fuscus) - 1283 кидка. Якщо навіть у половині випадків звірки промахувалися, то темп лову становив близько 500 - 600 комах на годину. У лабораторії бура нічниця за 1 хвилину встигала зловити близько 20 дрозофіл і часто заковтувала двох комах протягом однієї секунди. Руда вечірниця за півгодини з'їла (майже безперервно) одного за другим 115 борошняних хробаків, збільшивши масу свого тіла майже на 1 / 3. Водяна нічниця за вечірню годівлю в природі з'їдала до 3-3,2 г, що становило теж близько 1 / 3 її маси.

Великі кажанові легко долають великих комах. Полюючий близько лампи нетопир-карлик ловить дрібних метеликів і час від часу накидається на підлетівшого бражника, намагаючись маленькою пащею захопити товсте черевце комахи. Вечорниці воліють ловити жуків, а великі нічниці і підковоноси - нічних метеликів; нетопири-карлики ловлять дрібних двокрилих і невеликих совок. Деяких нічних метеликів-коконопряда (з роду Dendrolimnus) нетопири, нічниці і підковоноси ловлять, але не їдять.

Лише в прохолодну та вітряну погоду деякі нічниці і пізні кажани хапають нелітаючих (повзаючих) комах. Вухань ловить нелітаючих комах і в гарну погоду. Він схоплює їх, швидко пробігаючи по горизонтальній гілці дерева або з кінців гілок і листя, зупиняючись при цьому на деякий момент в одній точці повітряного пропростору (перед кінцем листа або гілки). У прохолодну погоду вечорами деякі звірки (наприклад, північні кажан, вусаті нічниці тощо) можуть полювати за комахами днем, коли буває тепліше.

Звичайно ж кажанові годуються в сутінкові або нічні години. Тільки вночі годуються довгокрилі, вухань, гостровуха нічниця, Трубконосі.

Вони вилітають один раз на добу. Однак більшість кажанових (нетопири, нічниці, все вечорниці тощо) - види сутінкові. Вони бувають активними два рази на добу - увечері і рано вранці (на світанку). Вечірній виліт починається або незабаром після заходу сонця (у нетопирів і вечорниць), або коли згущуються сумерки (у водяній нічниці). При вечірньому вильоті звірки бувають зайняті головним чином полюванням за комахами. Нетопири-карлики, наприклад, встигають наїстися за 15-20 хвилин. Звичайно ж годівля триває близько 40-50 хвилин і рідше - 1,5-2 години. Наситившісь, звірки повертаються в свої денні притулки, проводять там значну частину ночі, а перед світанком знову вилітають. В цей ранковий більш дружний і короткочасний виліт многі звірки не віддаляються від свого притулку, роєм кружляють в безпосередній близькості від нього і комах не ловлять.

3.4 Особливості росповсюдження

Кажани не будують гнізд або сховищ, а замість житла використовують печери, дупла і тріщини в скелях. Але оскільки людина поступово знищує природу, а значить, і середовище їх проживання, рукокрилих доводиться переселятися в міські висотки, трохи схожі на скелі. І в пошуках житла можуть помилково залетіти у вікно.

У країнах з холодним і помірним кліматом кількість нічних літаючих комах відносно невелика, і активність їх приурочена тільки до теплого сезону року. Ці особливості корму основної маси Кожанів визначають багато особливостей їх біології: характер кількісний скупчень, місцеві кочівлі, далекі міграції та зимову сплячку, зменшення числа приплодів в році до одного і т. д.

Сховищ (нір або гнізд) рукокрилі самі не будують. Поселяються вони в природних укриттях або спорудженних іншими тваринами і людиною. Різноманітний притулок можна розділити на наступні групи: печери (природні, наприклад карстові) і печерообразні підземні споруди (наприклад, шахти); порожнини під куполами магометанських мавзолеїв, гробниць і мечетей; притулок, безпосередньо пов'язаний з житлом людини (горища, порожнини під карнизами, за обшивкою, віконницями, наличниками); дупла дерев.

Печери та підземні споруди володіють відносно стійким мікрокліматом. У печерах, розташованих на північ, тривалий час (місяцями) тримається низька позитивна температура середовища, близько 0-10 ° C. Такі умови дуже сприятливі для зимової сплячки, але влітку ці печери зазвичай пустують. Але взимку в такій печері з-за високої температури звірки не можуть перебувати у сплячці, залишається лише нікчемна їх частина (в прохолодних бічних ходах переднього відділу печери).

Влітку порожнини під куполами гробниць і мечетей охоче заселяються печерними нічницями і підковонісами, але взимку ці приміщення промерзають і тому бувають пустими.

Сховища в житлі людини для деяких кажанових - основні, а самі рукокрилі стали такими ж будинковими видами, як деякі гризуни (будинкові миші і щурі) або деякі птахи (як сизі голуби, горобці, сільські ласточки та ін). В нашій країні такими будинковими видами стали, наприклад, пізній кажан, нетопир-карлик, кожановідний нетопир і ін.

Дупла дерев охоче заселяються багатьма нічниця, вечорницями, лісовими нетопирами, вухань тільки влітку, а у зимку з-за низької температури зимівель (в середніх і північних районах) в них не буває.

Випадкові притулку вкрай різноманітні. У них поселяються переважно широко поширені і екологічно пластичні види (північний шкірянок, вусата нічниця, двоколірний кажан і небагато інших). Невеликі скупчення або окремих звірків цих видів знаходили, наприклад, в норах берегових ластівок, в стогах сіна тощо… Стадність (освіта колоній) характерна для кажанів більшості видів. В одній колонії може бути від двох-трьох особин до декількох мільйонів звірів, що мешкають в одному притулоку.

Хоча кажани діляться на безліч видів і проживають у різних природних умовах, звички в них напрочуд схожі. Майже всі ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять, повиснувши вниз головою. Гнізд кажани не в'ють.

Більшість кажанів живе групами; самотній спосіб життя притаманний лише кільком видам.

У більшості кажанів є свої території, де вони полюють, часто літаючи одним і тим же маршрутом.

Взимку миші влаштовуються для сплячки в затишних місцях, а в теплий сезон укриваються для спарювання й вигодовування дитинчат. Кажани найчастіше живуть у печерах, занедбаних шахтах, ущелинах й у дуплах дерев. Їм також вельми до душі старі будинки. Великі кажани, що харчуються фруктами, люблять висіти на гілках дерев.

Під час відпочинку миша грунтовно доглядає за своєю зовнішністю і ретельно вичищає крила, груди, черевце.

Рухливість мишей, коли вони не літають, залежить від виду: деякі практично безпомічні й жалюгідні у своїх спробах переміщатися, інші ж, склавши крила, непогано лазают і навіть можуть пуститися вистрибом, а окремі види люблять розгойдуватися, намацуючи пазурами містечко зручніше.

У зонах помірного клімату з настанням холодів кажанам все важче знаходити їжу. Тому деякі види перелітають у більш теплі краї, але основна маса залягає (а точніше, зависає) у зимову сплячку.

Зимують кажани в місцях, де їх ніхто не потривожить, де немає протягів, де можна міцно зачепитися, і є куди сховатися, де температура не падає нижче нуля й достатньо вологе повітря.

Восени кажани постійно їдять, запасаючи жир на зиму, а спати, влаштовуються в жовтні або листопаді залежно від температури, наявності корму і видових особливостей. Миші збираються групами й сплять, повиснувши вниз головою і сховавшись крилами.

3.5 Піклування про нащадків

Майже всі види кажанів роблять потомство раз на рік. У більшості на світло з'являється тільки одне маля, в окремих видів - по два, а волосатохвіст - бурий кажан (єдиний кажан з 4 сосками), що живе на півдні Канади і в Центральній Америці, - за раз народжує трьох, а то й чотирьох дитинчат. У тропіках кажани народжують в будь-який час року, а в помірних кліматичних зонах спарювання відбувається восени або в зимовий період, щоб малюки з'явилися на світ навесні.

І самці, і самки кажанів середньої смуги не утворюють пар і часто міняють партнерів. Часом потомство зачинається на зимовище: самець починає вовтузитися, підповзає до найближчої самки і крізь сон спаровується з нею.

У самців сперма формується влітку й, уже потрапивши в організм самки, зберігає життєздатність до 7 місяців (такого більше не спостерігається ні в кого зі ссавців). Як наслідок, запліднення в кажанів не відбувається до настання самого сприятливого для народження потомства моменту. У деяких видів кажанів яйцеклітина запліднюється відразу після спарювання, але потрапляє в матку через якийсь час. Дозрівання плоду (період від зачаття до народження) займає в різних видів від 1,5 до 10 місяців, залежно від часу спарювання. Прокинувшись від зимового сну, самець відразу шукає собі самку, і незабаром самки (іноді - тисячами) збираються в колонії для виробництва на світло й вигодовування дитинчат.

Зазвичай кажани народжують дитинчат днем. Народжуючи, самка часом висить головою вниз, але частіше кріпиться до верхньої або бічній поверхні притулку головою вгору. З'явившись на світло (причому ногами вперед, чого більше не спостерігається ні в кого зі ссавців), мишеня попадає в складену сумкою хвостову перетинку матері. Самка вилизує сліпого і безволосе дитинча, а він у цей час тонко попискує, і з цього писку мати зможе довідатися його серед тисяч інших мишенят. Цікаво, що практично безпорадні дитинчата кажанів при народженні мають вагу, рівний половині ваги матері.

З моменту появи на світ дитинча харчується молоком матері, термін вигодовування залежить від виду летючої миші. Найдовше - цілих 9 місяців - вигодовує потомство кажан-вампір.

Зростають дитинчата дуже швидко. Вже до кінця першого тижня маса дитинчати збільшується вдвічі. Тіло покривається короткими волосками. Зморщені раніше вушні раковини піднімаються, набуваючи нормальний вигляд. Очі відкриваються у лісового нетопира на 3 - 4-й день, у ушана - на 5-6-й. Кістки черепа вже зростаються (шви між ними зникають). Протягом другого тижня при наявності молочних зубів починають прорізуватися постійні. Хутро стає густішим і вище. Тіло дитинчати наприкінці другого тижня може вже самостійно нагріватися (до 33° і вище). У дрібних кажанів і підковоносов на третьому тижні життя вже закінчується зміна молочних зубів на постійні і отримується здатність до польоту. По масі вони ще помітно поступають дорослим, але за розмірами (особливо крил) майже досягають батьків. Проходить перша в житті линька. Тьмяний юнацький волосяний покрив замінюється хутром, як у дорослих. Тваринки і вести себе починають по-дорослому: наприклад, бухарські підковоноси у році 30-45 днів вже самостійно і поодинці пускаються в далеку подорож - в інші країни (в печери) на тривалу зимівлю.

Ще до повної самостійності близько 30-50% звірків колонії гине. За 8-9 років відбувається майже повна зміна поголів'я. Але окремі особини доживають до 19-20 років. Рекорд довголіття серед кажанових належить бурій нічниці (Myotis lucifugus) - дрібному звіру, маса якого лише 6-7 р. Одна бура нічниця прожила в природних умовах 24 роки.

Комахоїдні миші залишають потомство в колонії й летять на полювання. Повернувшись, вони без жодних зусиль примудряються знайти свого малюка у величезній купі.

У разі небезпеки мати летить, несучи з собою немовля, яке причепиться молочними зубами до соска, а ногами й пальцями передніх кінцівок - до її вовни. Малята дуже швидко розвиваються, їх очі відкриваються на 3-10-й день, а шерстка росте з першого тижня. Незабаром вони вже дрібочуть і лазять, а перший політ роблять через 3-5 тижнів - у різних видів по-різному. Приміром, великі летучі лисиці не можуть злетіти до 3 місяців.

Матері вчать своїх дітей літати й полювати. Дитинча вважається дозрілим у віці 4 місяців, хоч вовна ще відросла не повністю. Повна зрілість настане тільки через 2 роки.

Живуть кажани від 5 до 10 років, зрідка доживаючи до 20. Літають вони на досить далекі відстані - іноді за день їм доводиться долати до 50 км.

3.6 Значення в природі кажанів

Практичне значення дрібних рукокрилих переважно позитивне. До шкідливих відносять тільки десмодів (вампірів) Південної Америки, що харчуються кров'ю хребетних ссавців, а іноді і людини. Головна шкода, заподіяна ними, пов'язується не стільки з втратою крові, скільки з передачею десмодамі вірусу сказу і хвороби тріпанозу. Вірус сказу виявлений і у південноєвропейських кожанових, але поки не ясно, як вони можуть заразитися цією хворобою.

Навіть плодоядних лістоносов Южної та Центральної Америки не вважають шкідливими. Вони харчуються соковитими плодами диких дерев, не використовуваними людиною. Зірвані плоди лістоноси часто з'їдають не на місці їх зростання, а переносять в інші, зручні для звірків місця. Дрібні насіння багатьох плодових, що пройшли через травний тракт лістоносов, не втрачають здатності до проростання. Тому великих лістоносів розцінюють більше як росповсюджувачів деревних порід.

Довгоязичні лістоноси сприяють запиленню рослин. У деяких видів тропічних дерев запилення здійснюється тільки за участю лістоносів.

Переважна більшість рукокрилих в тропічних країнах і всі види фауни СНД приносять тільки користь, знищуючи безліч шкідливих комах. Великі кажанові поїдають шкідливих ночних метеликів і жучків, а дрібні нетопири, нічниці, ушани і довгокрилих знищують безліч дрібних двокрилих, в тому числі комарів (переносників малярії) і москітів (переносників лейшманій). Нетопири-карлики все літо знищують масу москітів і комарів. Довгокрилі одній тільки Бахарденської колонії (близько 40 000 особин) за одну ніч з'їдали близько 150 кг корму, або близько 1, 5 мільйона комах величиною з середнього мучного хробака.

Про помітний вплив кажанових на зниження чисельності комах вказують і деякі інші показники. Під дією високорозвиненого інстинкту стадності ці тварини всюди прагнуть до об'єднання один з одним. При наявності сприятливих притулків вони збираються до межі, який тільки можливий при звичайних кормових запасах даного району. У разі повного (насиченого) селища кажанові кожного виду займають притулок і поїдають комах повідно їх спеціалізації. Розрізняючись, за видовим складом їжі, за часом і тривалості польоту, по ділянках і повітряним прошаркам годівлі, звірки від сутінків до світанку бувають зайняті погонею за комахами, коли їх напарники (комахоїдні птахи) сплять. Якщо корма в даній ділянці стає мало, звірята змінюють місце годівлі або навіть перекочовують в інші, більш поживні райони.У періоди масової появи комах (наприклад, травневих або червневих жуків) поїдаючі їх вечорниці і кажани їдять більше нормального і швидко жиріють, хоча в інші періоди ці звірята жирними не бувають. При схильності до ожиріння помірна вгодованість основної маси звірів у велику частину сезону активності вказує, що вони винищують насекомих до можливого мінімуму і не мають надлишку для накопичення жирових запасів.

Послід рукокрилих представляє високоякісне добриво. За змістом азоту і фосфору він у багато разів перевершує інші природні добрива. Більше скупчення гуано в печерах Середньої Азії, Кавказу, Криму та Карпат можна використовувати для добрива найближчих від печер садів і полів з цінними посівами городніх і технічних культур.

Кажани становлять значний інтерес як незамінні об'єкти для вирішення цілого ряду загальнобіологічних і технічних проблем. Зниження температури тіла використовують тепер для лікування деяких хвороб людини.

Середня летюча миша може за годину з'їсти 1200 мух, комарів, мошок. У печері шлюб (Канада) мешкають 20 млн кажанів. Вони поїдають більше 200 тонн комах щоночі. Таким чином вони приносять величезну користь сільському господарству та й просто людям - адже кожна з цих комах може бути переносником малярії, лихоманки та інших захворювань.

Слина кажанів становить величезний інтерес для медицини. Вона володіє антикоагуляційний дією, тобто перешкоджає згортання крові. Ця властивість дуже корисно для профілактики серцево-судинних захворювань, і зараз у багатьох лабораторіях вчені намагаються виділити або синтезувати фермент, який відповідає за цю властивість.

3.7 Особливості розмноження

Біологія розмноження кажанів має свої особливості. У деяких криланів матка подвійна, як у сумчастих, а у більшості кажанових - дворога, як у комахоїдних і гризунів. Але у інших рукокрилих, наприклад у американських листоносов, матка проста, як у приматів. Дві молочні залози у всіх тварин цього загону, як у приматів, розташовуються на грудях; сосків зазвичай одна пара (грудна). У кажанів дуже небагатьох видів буває по дві пари сосків, розташованих попарно на одній парі молочних залоз. Статеві органи самців такі ж, як у вищих приматів. За будовою статевої системи схожість рукокрилих з приматами більше, ніж з будь-якими іншими загонами вищих ссавців.

У багатьох мешканців тропічних країн буває в році по два циклу дозрівання статевих продуктів, по два шлюбних періоди і два приплоду. У кожному приплоді де у більшості сучасних рукокрилих, як і в приматів, народиться тільки по одному дитинчаті, у небагатьох - по два і лише у виняткових випадках (у двох північних видів) народиться 3 дитинчата за один раз.

При розселенні рукокрилих з тропіків (з їхньої батьківщини) до країн з помірними холодним кліматом дворазове размноження на рік стало неможливо. У помірному кліматі відбувся перехід від двох циклів розмноження до одного на рік. Але у самців і самок цей перехід відбувся по-різному.

Дозрівання статевих продуктів у самців йде з весни до осені, а у самок - з осені до весни. Спарювання деяких дорослих самок з самцями буває в кінці літа і початку осені. Інші дорослі і молоді самки спаровуються навесні.У самок після осіннього парування взимку виявляють у статевих шляхах життєдіяльних сперматозоїдів. Оскільки восени з дозрілих яйцеклітин не буває, то і запліднення при осінньому спарюванні відбутися не може. Встановлено тривале (до 6-7 місяців) збереження сперматозоїдів у статевих шляхах самок (після осіннього парування) і в канальцях придатків сім'яників у самців. При весняному спарюванні відбувається запліднення сперматозоїдами торішнього (річного) спермиогенез і відразу ж слід запліднення яйцеклітини.


Подобные документы

  • Особливості будови, фізіології та життєдіяльності ряду Рукокрилих та визначення їх значення в природі. Головні морфологічні ознаки кажана. Характеристика представників ряду Рукокрилих, які зустрічаються на території м. Чернігова та його околиць.

    курсовая работа [3,2 M], добавлен 21.09.2010

  • Загальна характеристика головоногих молюсків. Особливості внутрішньої будови, розвиток нервової системи. Головне завдання "чорнильної бомби". Поняття про розмноження каракатиць, термін розвитку яєць. Роль головоногих молюсків у природі та житті людини.

    реферат [11,6 K], добавлен 16.01.2013

  • Дослідження класифікації і розвитку павуків у ході еволюції. Аналіз особливостей зовнішньої та внутрішньої будови, органів чуттів. Характеристика механізму харчування і розмноження. Способи життя і значення павуків, застосування павутини в промисловості.

    курсовая работа [6,8 M], добавлен 16.01.2013

  • Особливості розмноження птахів. Специфіка перельотів, гніздування та будови яйця птахів: гусака сірого, сірого журавля, великого строкатого дятла. Характеристика кладки яєць, висиджування та вигодовування пташенят у різних представників класу птахів.

    курсовая работа [35,7 K], добавлен 21.09.2010

  • Класифікація і розвиток павуків у ході еволюції. Дослідження особливостей зовнішньої та внутрішньої будови, функцій і механізму роботи павутинних залоз, органів чуття. Опис механізму харчування і розмноження павуків. Застосування павутини в промисловості.

    курсовая работа [369,9 K], добавлен 06.12.2010

  • Характеристика та особливості зовнішнього покрову тіла, внутрішньої будови та способів розмноження Черевоногих молюсків. Вивчення життєдіяльності ставковика великого, котушки рогової, лужанки, ботинії, живородки річкової. Визначення їх ролі у природі.

    реферат [1,1 M], добавлен 21.09.2010

  • Характеристика розмноження птахів та значення даного процесу для популяції в цілому. Поведінка птахів на різних етапах життя, її відмінні особливості. Табличні дані характеристики розмноження. Графічні дані характеристики розмноження птахів, їх аналіз.

    курсовая работа [235,2 K], добавлен 01.02.2012

  • Характеристика найбільш поширених представників родини Орхідних у природі, еколого-ценотичні властивості їх популяцій, основні заходи охорони та захисту. Особливості розмноження та вирощування орхідей. Колекція Орхідних в ботанічному саду м. Києва.

    курсовая работа [55,4 K], добавлен 21.09.2010

  • Характеристика будови, опис та систематика основних класів, царств, підцарств та рядів тварин. Особливості будови та функціонування підцарств одноклітинних, багатоклітинних, класу ракоподібних, павукоподібних, комах, типу хордових тварин та ссавців.

    конспект урока [4,8 M], добавлен 19.07.2011

  • Загальна характеристика хордових, ознаки будови. Вигляд, спосіб життя і системи органів головохордових тварин на прикладі ланцетника звичайного та хрящових риб на прикладі колючої акули (катрана). Їх нервова система і органи чуття, розмноження і розвиток.

    реферат [1,0 M], добавлен 31.03.2010

Работы в архивах красиво оформлены согласно требованиям ВУЗов и содержат рисунки, диаграммы, формулы и т.д.
PPT, PPTX и PDF-файлы представлены только в архивах.
Рекомендуем скачать работу.